Kauhajoen taideyhdistys ry

ETUSIVU

muistojen mekko

 

Muistot tallentuvat mekkoihin

4.–31.1.2014

”En ollut mikään mekkotyttö. Käytännöllisyys – se, että vaatteissa oli helppo liikkua ja puuhata kaikenlaista – oli tärkeintä, joten pukeuduin yleensä housuihin ja trikoopaitaan. Naapurityttöjen kanssa hienosteltiin toisinaan pukeutumalla aikuisten mekkoihin ja korkokenkiin. Näissä vaatteissa ja posket punattuina kierrettiin sitten esiintymässä kaikissa naapuritaloissa.

Yhtenä kesänä joskus alakouluikäisenä innostuin ompelemaan itse yksinkertaisen hellemekon vintiltä löytyneistä kangaskaitaleista ja mummon yöpaidasta. Pikkukukalliset kankaat, poimutelmat ja helmaan ommeltu pitsi tekivät mekosta varsin romanttisen. Käytin mekkoa ahkerasti koko kesän ja opin myös, miten mekko päällä tulee käyttäytyä. Äiti neuvoi, että mekko päällä on istuttava kunnolla, etteivät helmat nouse liian ylös ja alusvaatteet vilku.”

Menneisyys tulee esiin joskus tahtomattammekin, esimerkiksi lasten kasvaminen tai omien vanhempien kuolema saavat meidät muistelemaan vuosikymmenten takaisia asioita. Näin kävi myös Muistojen Mekko -näyttelyn pystyttäneille naisille. Yhdelle se tärkeä muisto on aurinkoinen kesäpäivän tapahtuma, toiselle kahvihetket mummon kanssa. Pikkutytön leikit röyhelömekoissa ja koulutyttönä itse ommeltu vaate ovat myös inspiroineet näyttelyssä esillä olevia töitä. Jokaisen vaatteen takana on tekijälleen tärkeä ja ainutlaatuinen tarina.

KERRO MEILLE OMA MUISTOSI JA OSALLISTU NÄYTTELYYN

Yleisöllä on mahdollisuus tuoda näyttelyn osaksi kuva omasta vaatemuistostaan, kuten kuva isoäidin mekkokankaasta, poikaystävän villapaidasta, lapsen ensimmäisestä potkupuvusta tai omasta suosikkimekosta. Halutessasi liitä mukaan vaatteen tarina.
Tuo valokuva ja teksti kirjekuoressa 9.-31.12. 2013 välisenä aikana, Valkoinen Puu -kahvilassa olevaan laatikkoon. Kirjoita kuvaan ja tekstiin nimesi sekä kirjekuoren osoitekenttään oma nimesi ja osoitteesi palautusta varten. Kuvia tuoneet ovat tervetulleita avajaisiin perjantaina 3.1.2014 klo 18. Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja rakentamaan omia muistojasi!

 

 

HELLA-GALLERIASSA

4.–31.1.2014
Muistojen Mekko
Leena Jaatinen, Leena Karhu,
Tupu Mentu ja Tiina Mikkilä

AVOINNA

Ma–La 10–21
Su 12–17

YHTEYSTIEDOT

Topeeka 15 (Kotiseututalo, 2. krs)
61800 Kauhajoki
kauhajoentaideyhdistys@gmail.com

LINKKIÄ

Kauhajoki-Seura ry >>
Valkoinen Puu Café&Shop >>